Recordjaar voor De Kringwinkel!

Gepubliceerd: dinsdag 17 juli 2018 08:52

Vlaming vindt vaker de weg naar De Kringwinkel

6 miljoen klanten (+3%) voor De Kringwinkel in 2017

Nooit eerder kregen de Kringwinkels zoveel volk over de vloer als vorig jaar. Maar liefst 6 miljoen klanten kochten er elk gemiddeld 5,34 kg aan spullen. Daarmee draaiden De Kringwinkels een recordomzet van 54,4 miljoen euro omzet (+6%). Vooral kleding en huisraad gaan er steeds vaker over de toonbank.

Ook op het vlak van ingezamelde goederen was 2017 een recordjaar voor de Vlaamse Kringwinkels. Vorig jaar zamelden de 137 verkooppunten samen 78.500 ton goederen in, een toename van 7,7%. Bijna de helft hiervan (44% of 34.800 ton) kreeg een tweede leven door verkoop in De Kringwinkels.

Het aantal transacties (= verkopen in de winkel) steeg vorig jaar met 3% tot 6 miljoen. Samen kochten de Vlamingen voor 54,4 miljoen euro aan gebruikte spullen in de Kringwinkels, wat zo’n 6% meer is dan in 2016. Uitgedrukt in centen gaf de Vlaming er vorig jaar gemiddeld 9 euro uit.

Top 5 van de meest verkochte goederen (volgens omzet):

  1. Textiel: 35%
  2. Huisraad: 20%
  3. Meubelen: 19%
  4. Boeken, muziek, multimedia: 8%
  5. Vrije tijd: 8%

Een deel van de groei heeft De Kringwinkel te danken aan de uitbreiding van haar netwerk. “Vorig jaar kwamen er 4 verkooppunten bij. Een winkel in de buurt zet mensen ertoe aan om spullen binnen te brengen of om klant te worden,” aldus Liesbeth De Schamphelaere, woordvoerster van De Kringwinkel.

Maar dat is niet de enige verklaring voor het succes van de Kringwinkels. Uit een onderzoek dat De Kringwinkel vorig jaar voerde samen met Troc.com en 2dehands.be, blijkt dat de goedkopere prijs voor 4 op de 5 tweedehandskopers de belangrijkste drijfveer is om voor “gebruikte” spullen te kiezen. Bijna 40% vindt het gewoon leuk om te snuisteren naar tweedehandsproducten en 31% kocht “gebruikte” spullen omdat hergebruik duurzamer is.