Nu ook tweedehands ‘Repaint’ verf in de Kringwinkel van Meer!

Gepubliceerd: vrijdag 22 juni 2018 06:56

Uitbreiding van het succesvolle pilootproject Repaint

In het voorjaar van 2017 startte een pilootproject om afgedankte verf, die via de recyclageparken weggegooid werd, een nieuw leven te geven. IOK Afvalbeheer, De Sprong vzw, Kringwinkel ZuiderKempen en Kringwinkel WEB en AkzoNobel sloegen de handen in elkaar voor het project ‘Repaint’ (Recycled paint), om duizenden liters verf per jaar uit de afvalstroom te halen. Na 1 jaar werd het project positief geëvalueerd. Meer dan 5.600 liter verf werd ingezameld via de recyclageparken. De Repaint-verf ging vlot over de toonbank in de Kringwinkels in Geel en Turnhout. Tijd dus om het project uit te breiden.

IOK Afvalbeheer, de Sprong vzw, Kringwinkel ZuiderKempen en Kringwinkel WEB werkten een samenwerkingsverband uit om duizenden liters verf per jaar uit de afvalstroom te halen. Iedereen heeft in zijn kelder of garage wel een aantal potten verf staan. Die verf blijft daar meestal jaren staan om dan via de recyclageparken binnen gebracht te worden. Veel van deze verf is nog perfect bruikbaar. Het doel van dit project is 2-ledig, enerzijds hergebruik stimuleren, anderzijds sociale tewerkstelling stimuleren. Als kers op de taart wordt de Repaint-verf goedkoop aangeboden. Ideaal voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen die hun lokalen een nieuw likje verf willen geven.

Bij de start werd de verf op 4 recyclageparken geselecteerd voor het project: Beerse, Turnhout, Meerhout en Westerlo. Na de succesvolle opstart wordt het project nu uitgebreid met tot 12 recyclageparken. (de 2 recyclageparken van Heist-op-den-Berg en Mol, Hoogstraten, Geel, Olen en Ravels.) Ook in de Kringwinkels van Hoogstraten (Meer) en Laakdal zal de verf voortaan te koop worden aangeboden.

Op de recyclageparken worden de oude verfresten binnengebracht. Daar gebeurt een eerste selectie door de recyclageparkwachters. De binnenmuurverven op waterbasis worden apart verzameld. Medewerkers van De Sprong vzw doen op deze verf een tweede keuring in functie van de kwaliteit. Zo wordt de verf die niet meer bruikbaar is (o.a. door bevriezing, uitdroging, menging met andere producten, enz.) uitgesorteerd. Na grondige controle van de verf, reiniging van de potten en labeling gaat de goede verf naar de Kringwinkels in Geel, Hoogstraten (Meer), Laakdal en Turnhout. Daar kan iedereen de Repaint-verf kopen aan 3 euro per liter.